Mini tarty z orzechami w karmelu i czekoladą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 25g orzechów laskowych | |
| 180g mąki pszennej | |
| 1łyżka cukru trzcinowego | |
| szczypta soli morskiej | |
| 150g solonego masła |
Karmelowe nadzienie + ganasz czekoladowy
| 45g cukru trzcinowego | |
| 100g solonego masła | |
| 2łyżki płynnego miodu | |
| 2łyżki kremówki | |
| 75g orzechów laskowych | |
| 200g mlecznej czekolady, najlepiej ok. 55% zawartości kakao | |
| 240ml kremówki |
Wskazówki
1.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Wszystkie orzechy (100 g) wyłóż na blaszkę i piecz przez około 8 minut. Gdy wystygną rozetrzyj je ręcznikiem papierowym, by pozbyć się skórki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj spód. 25 g orzechów połącz z mąką, cukrem, solą i zmiel w malakserze. Przełóż do miski. Rozpuść w garnku masło i dodaj je do mieszanki. Wymieszaj całość łyżką, aż powstanie zwarta masa. Wylep ciastem foremki, ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 15 minut. Następnie pozostaw do wystygnięcia, a w tym czasie zrób karmelowe nadzienie.
Oznacz jako zrobione
3.
Połącz w garnku masło, cukier, miód i kremówkę. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze minutę na niewielkim ogniu. Następnie dodaj posiekane z grubsza orzechy, dokładnie zamieszaj. Rozdziel masę pomiędzy tarty i piecz przez ok 18-20 minut w 175 stopniach. Nadzienie powinno zbrązowieć i bulgotać. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
4.
Przygotuj ganasz. Posiekaj czekoladę, przełóż ją do miski. W garnku podgrzej kremówkę (ma być bardzo ciepła, ale nie może się zagotować) i zalej nią czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka i aksamitna masa. Rozprowadź na tartach i pozostaw do wystygnięcia, następnie przełóż tarty do lodówki i pozostaw je na ok. 2 godziny, by czekolada stężała.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz