Tarta z frangipane i rabarbarem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
200 g mąki pszennej | |
110 g masła | |
3 łyżki cukru | |
1 żółtko jajka | |
skórka starta z jednej cytryny | |
szczypta soli | |
Dodatkowo: | |
kilka łyżek dżemu malinowego | |
kilka gałązek rabarbaru |
Frangipane
125 g cukru | |
125 g masła w temp. pokojowej | |
1 jajko | |
1 żółtko jajka | |
125 g mielonych migdałów | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
1 łyżka startej skórki z cytryny | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta kruchego
Połącz rękoma masło z mąką, dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny, połącz mikserem, następnie dodaj żółtko. Zagnieć ciasto, utwórz kulę, owiń folią spożywczą i włóż na przynajmniej 20 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ciasto ponakłuwaj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub soczewicą, piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i piecz kolejne 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie frangipane
Ubij mikserem masło z cukrem, aż zrobi się puszyste, ok. 2-3 minuty. Dodaj jajko i chwilę miksuj, następnie dodaj żółtko dalej miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny, dorzuć mielone migdały i sól i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
Na spód wyłóż dżem, na dżemie rozłóż frangipane. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i poukładaj je na wierzchu. Włóż do piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż brzegi tarty oraz frangipane się zarumienią. Jeśli brzegi zaczną się za szybko i za bardzo rumienić przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz