Pachnące ciasteczka

75 minut

proste

kilkanaście ciastek

Pachnące od masła, pomarańczy i kwiatów, chrupiące od pistacji, rozpływające się w ustach dzięki białej czekoladzie, takie ciasteczka dla Was upiekłam. 
Pachnącymi ciasteczkami można na co dzień celebrować wiosnę lub podarować je w prezencie w ramach pięknego bukietu. Z całego serca polecam Wam te pachnątka. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
garść drobno posiekanych pistacji
skórka starta z jednej pomarańczy
Do ozdoby
100 g białej czekolady
garść posiekanych pistacji lub jadalne kwiatki

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek
Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7 minut, aż lekko się zarumienią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób nią wystudzone ciasteczka i od razu udekoruj kwiatkami lub posiekanymi pistacjami.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.