Omlet z kozim serem, tymiankiem i morelami w miodzie
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
2 jajka | |
2 łyżki mleka | |
szczypta soli | |
odrobina masła |
Pozostałe składniki
serek kozi | |
3 morele | |
1 łyżeczka masła | |
1 łyżeczka miodu | |
świeży tymianek | |
kilka posiekanych pistacji | |
syrop klonowy |
Wskazówki
1.
Karmelizowane morele
Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj pokrojone w ćwiartki morele i kilka gałązek tymianku. Smaż do momentu, gdy morele będą miękkie i puszczą sok, ale nie będą się jeszcze całkowicie rozpadać.
Oznacz jako zrobione
2.
Omlet
Jajka roztrzep z mlekiem i solą. Na patelni rozpuść masło i wylej masę, podgrzewaj, aż masa jajeczna się całkowicie zetnie, wierzch może zostać lekko wilgotny. Zsuń omlet na talerz.
Posmaruj serkiem kozim, wyłóż morele, obsyp pistacjami i ozdób tymiankiem. Na koniec skrop syropem klonowym.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz