Zwijane bułeczki z borówkami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
500 g mąki pszennej | |
50 g cukru | |
8 g suszonych drożdży | |
1 jajko | |
2 żółtka | |
75 g miękkiego masła | |
250 ml mleka | |
szczypta soli |
Nadzienie
500 g borówek | |
4 łyżki cukru | |
2 łyżki soku z cytryny | |
2 łyżki wody | |
1 łyżka mąki ziemniaczanej | |
Polewa: | |
3 łyżki soku z cytryny | |
140 g cukru pudru |
Wskazówki
1.
Przygotowanie cista na bułki
Mleko lekko podgrzej w garnku, dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól, wymieszaj, dodaj drożdżową miksturę, wymieszaj łyżką. Dłońmi zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj jajko i żółtka, po kilku minutach dodaj masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw w misce przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie borówek
Borówki wymieszaj z sokiem cytryny i cukrem, gotuj na małym ogniu, aż owoce się zagotują. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek, gotuj chwilę często mieszając, aż masa zgęstnieje.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich na prostokąt, rozsmaruj borówki
(ostrożnie, mogą pryskać sokiem) pozostawiając marginesy przy każdym z boków. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na plasterki. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu 'ślimaczą' stroną do góry. Pozostaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Bułeczki piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.
Wystudzone możesz polać cytrynową polewą: cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz