Sernik mango
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
140 g masła | |
280g ciasteczek owsianych (najlepsze Digestive) | |
900 g śmietankowego serka (np. Philadelphia, Twój Smak, Łaciate) | |
225 g cukru | |
3 jajka | |
2 żółtka | |
500 ml puree z mango |
Polewa
250 ml śmietany 18 % | |
1 łyżka cukru | |
2 łyżki soku z limonki | |
kilka łyżek puree z mango |
Wskazówki
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Masło rozpuść w garnuszku. Połącz ciasteczka z masłem i wyłóż na dno tortownicy, uklep, wyrównaj i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Do dużej miski przełóż serek i cukier, połącz chwilę za pomocą miksera. Następnie dodaj jajka i żółtka, zmiksuj, dodaj puree z mango i połącz mikserem. Za każdym razem miksuj krótko, by nie napowietrzać masy.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz przez ok. 60 minut w 160 stopniach C. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie.
W misce zmiksuj ze sobą śmietanę, cukier i sok z limonki. Wyłóż polewę na wierzch sernika, wyrównaj. W kilku miejscach powykładaj łyżeczką puree z mango i za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków uformuj 'maziaje'.
Sernik włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz