Chlebek bananowy Sophie Dahl

70 minut

proste

Keksówka 23 cm

Niezbyt on urodziwy, o nieciekawym kolorze, powstały z prawie już czarnych bananów, a jednak domaga się uwagi. Na pierwszą zachętę roztacza rozkoszny, maślano-bananowy zapach. Nie da się mu oprzeć, więc należy sprawdzić, czy zapach to nie tylko pusta obietnica. I wtedy okazuje się, że skrywa on niezwykłe wnętrze, wilgotne, mięciutkie, pachnące. Już pierwszy kęs rozwiewa wszelkie wątpliwości – nie szata zdobi chlebek bananowy.
Nie potrzebuje kolorowych, fikuśnych upiększeń w postaci kremów, lukru, czy góry owoców. Pewny swego doskonałego smaku rozgaszcza się obok popołudniowej herbaty i staje się ulubieńcem wielu. 

Moi Drodzy, przed Wami najlepszy chlebek bananowy, jaki dotąd jadłam. 
Zrobiłam go według przepisu Sophie Dahl, zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo miałam bardzo dojrzałe banany, które dawały słodycz.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
75 g rozpuszczonego lub bardzo miękkiego masła
4 bardzo dojrzałe banany
85 g cukru brązowego (lub więcej, jeśli Twoje banany nie są bardzo dojrzałe)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
szczypta soli
170 g mąki pszennej

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem, połącz z mokrymi składnikami, dodaj suche składniki i wymieszaj. Formę o długości 23 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż masę do formy. Piecz w 180 stopniach C przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia w formie.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *