Ciasteczka z karmelem i czekoladą

60 minut

proste

6 osób

Ciasteczkowy Potwór z Ulicy Sezamkowej zdradza swoją historię w jednej z piosenek i śpiewa, że zanim zjadł pierwsze w życiu ciasteczko miał na imię Sid i był dobrze wychowanym dzieckiem. Wszystko się zmieniło, gdy mama upiekła dla niego ciasteczka nadziane kawałkami czekolady. Po jednym miał ochotę na drugie, więc zjadł jeszcze trzecie, czwarte, piąte i tak do końca piosenki, aż doszedł do 20, wyrabiając swoją dzienną normę.
Poza świnką Piggy był moim ulubieńcem i trochę mu zazdrościłam tej apetycznie wyglądającej góry ciasteczek, którą mógł jeść do woli. Były moim american dream, ciasteczkami z telewizji, takimi jakie się rysuje, ale czy ktoś je kiedyś widział naprawdę?

Doczekałam się ich, gdy polubiłam pieczenie i okazało się, że podobnie jak Sid miałam ‘delicious taste sensation’. Od tamtej pory odpowiadam za stworzenie kilku nowych ciasteczkowych potworów.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 i 1/4szklanki mąki pszennej
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
pokrojony w kosteczkę karmel z tego przepisu
100g masła w temp. pokojowej
1/2szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
Karmel
4 łyżki cukru
1 i 1/2łyżki miodu
2łyżki masła
8łyżek śmietanki 30%
szczypta soli

Wskazówki

1.
Karmel
Masło i śmietankę podgrzej w garnku, aż masło się rozpuści. W drugim garnku połącz cukier z miodem i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając. Gotuj około 6 minut, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie ostrożnie i powoli wlewaj śmietankę z masłem. Całość zacznie intensywnie bulgotać i pryskać, dlatego uwaga, bo bardzo gorące. Mieszając co jakiś czas, gotuj przez około 10 minut, w międzyczasie dodaj szczyptę soli. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze chwilę, aż przestaną tworzyć się bąbelki. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przelej masę na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia i wstaw do lodówki lub jeśli Ci się spieszy do zamrażalnika i poczekaj, aż całość stwardnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Ciasteczka
Masło pokrój w drobną kostkę i ubijaj wraz z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dołóż do kremu. Połącz wszystko łyżką, a na koniec delikatnie wmieszaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz karmel. Rękoma formuj nieduże kulki, lekko spłaszcz i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piecz w 180 stopniach przed około 10 minut (brzegi ciasteczek powinny być lekko zarumienione).
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *