Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

20 minut

proste

kilkanaście ciasteczek

Upiekłam pieguski, ale w wersji wprost przepysznej. Palone masło nadaje ich smaku głębi, słone miesza się ze słodkim w kawałkach białej czekolady i solonych pistacji, są chrupiące i wyrośnięte, a to wszystko razem sprawia, że są tak pyszne, że trudno poprzestać na dwóch, trzech…

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
170g cukru trzcinowego
260g mąki pszennej
200g masła
1 jajko
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
1łyżeczka sody
1/2łyżeczki soli
100g białej czekolady
garść pokruszonych pistacji

Wskazówki

1.
Palone masło
Rozpuść masło w garnuszku, podgrzewaj na małym ogniu kilka minut, aż zrobi się złotobrązowe i zacznie orzechowo pachnieć. Zostaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Ostudzone masło przełóż do miski, dodaj cukier, ubijaj mikserem ok. 1 minutę. Dodaj jajko, ekstrakt, sodę i sól. Wsyp mąkę, połącz krótko mikserem lub wymieszaj łyżką, dorzuć pistacje i pokrojoną w kosteczkę czekoladę, wmieszaj dokładnie w ciasto.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie ciasteczek
Z ciasta ulep kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz ok. 8 minut lub do momentu, aż ciasteczka się zarumienią na brzegach. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na kilka minut na blaszce, aż stwardnieją i z łatwością będzie można je przełożyć na talerz.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *