Czekoladowe muffiny z kremem kinder bueno

30 minut + noc na schłodzenie kremu

średnie

ok. 16 babeczek

To przepis, który zawsze wychodzi. Korzystam z niego od lat i ratował mnie wielokrotnie, gdy na szybko chciałam upiec coś pysznego.
To przepis, z którym naprawdę dobrze jest się zapoznać i mieć go w pamięci. A udekorowałam go kremem kinder bueno, który został mi z nadzienia do pączków. Wyniósł babeczki na wyższy poziom, które same w sobie pyszne, a w połączeniu ze smakiem kinder bueno po stokroć pyszniejsze!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
300g mąki pszennej
120g cukru
3łyżeczki proszku do pieczenia
255ml mleka
100ml oleju
1 jajko
2łyżki kakao
tabliczka mlecznej czekolady
Krem kinder bueno (wg przepisu Sugarlady)
150g mlecznej czekolady
40g nutelli
40g masła orzechowego
1 opakowanie kinder bueno (2 batoniki)
300ml śmietanki 30%
250g mascarpone

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W oddzielnej połącz mleko, jajko i olej. Dodaj do suchych składników, wymieszaj łyżką lub mikserem, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie babeczek
Powykładaj ciasto do papierowych foremek na muffiny, na ok 2/3 wysokości foremki. Przełóż do blaszki na muffiny i piecz ok 15 - 17 minut, do suchego patyczka. Gotowe muffiny udekoruj kremem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki. Przepis na krem jest poniżej.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie kremu kinder bueno
Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę, dodaj nutellę i masło orzechowe. W garnku lekko podgrzej śmietankę, ma być letnia. Zalej nią zawartość miski, wymieszaj, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj zimne mascarpone oraz bardzo drobno posiekane batoniki. Wymieszaj mikserem.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.