Klasyczny hummus
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika | |
| 1 ząbek czosnku | |
| 85 g tahini | |
| 1 łyżeczka mielonego kuminu | |
| 2 łyżki soku z cytryny | |
| sól, pieprz | |
| kilka łyżek zimnej wody (ok. 100 ml) |
Do podania:
| oliwa | |
| sumak | |
| czarnuszka |
Wskazówki
1.
Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj kilka łyżek zimnej wody i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'.
Przełóż hummus do miski, skrop oliwą, posyp sumakiem/czarnuszką.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz