Letnia sałatka z brzoskwiniami

Podarunki od lata w postaci rześkich ogórków i soczystych brzoskwiń połączyłam w lekkiej sałatce. Odnalazły się w niej pysznie. Każdy kęs uświadamiał mi, jak bardzo kocham lato i wzmagał życzenie o to, by trwało jak najdłużej. 

Sałatka jest idealna na lekki, rześki posiłek lub jako dodatek do dań z grilla czy do pieczonego łososia. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
opakowanie roszponki, rukoli lub mieszanki sałat
3 ogórki gruntowe lub jeden duży zielony ogórek
2 brzoskwinie
pół opakowania sera feta
opcjonalnie: posiekane pistacje, prosciutto
Na sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
1/2 łyżeczki suszonych nasion chili
szczypta soli
kilka listków posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej bazylii

Wskazówki

1.
Przygotowanie sosu
Oliwę z oliwek, sok z limonki, nasiona chili, bazylię i sól wymieszaj w miseczce.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie sałatki
Do miski przełóż roszponkę lub inne listki, których używasz. Ogórki pokrój w plasterki, a brzoskwinie w ćwiartki, ułóż w misce. Jeśli używasz prosciutto, to rozłóż je na sałatce. Całość posyp pokruszonym serem feta, polej sosem, dodatkowo możesz posypać posiekanymi pistacjami i ozdobić świeżą bazylią.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *