Twarogowe placuszki

15 minut

super proste

2 osoby

Z zachłanności czasem biorę za dużo twarogu u pani na ryneczku, trudno mu się oprzeć.
Ale nic straconego, zamieniam go w twarogowe placuszki, ozdabiam i mam śniadanie bardzo zacne. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
250g twarogu półtłustego
2 jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
30g mąki pszennej
Do podania
kwaśna śmietana
owoce
miód

Wskazówki

1.
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Twaróg rozdrobnij dokładnie widelcem, dodaj żółtka, ekstrakt, przesianą mąkę (ilość mąki może zależeć od wilgotności sera). Wymieszaj, dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po 1-2 masy, rozprowadź tworząc placuszki i smaż z dwóch stron ok. 2-3 minuty, aż będą rumiane i zwarte.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *