Włoskie cannoli pyszne na zabój

75 minut

proste

4 osoby

W jednym z odcinków Rodziny Soprano zniecierpliwiony czekaniem na swoją kolej w cukierni Christopher, strzela do kasjera i wychodzi ze sklepu z pudełkiem pełnym obficie nadzianych rurek. Christopher wprawdzie przesadził, ale ten deser wart jest grzechu. Przypominające faworka kruche ciastko wypełnione po brzegi orzeźwiającym za sprawą limonki nadzieniem, obsypane pistacjami, trudno takiemu się oprzeć.
Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
50g roztopionego masła
60ml białego, wytrawnego wina
250g mąki
Składniki na nadzienie
250g serka ricotta
100 ml kremówki 30%
90g cukru pudru
sok z 1 limonki
pistacje do dekoracji

Wskazówki

1.
Składniki na ciasto połącz w misce, zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Nakładaj je na metalowe foremki do cannoli, nakładając na siebie końce i dociskając je, aby się nie rozkleiły podczas smażenia. Brzegi posmaruj białkiem jajka. Smaż w garnku z olejem rozgrzanym do ok. 175 stopni Celsjusza.
Oznacz jako zrobione
2.
Aby przygotować nadzienie ubij śmietankę na sztywno. W oddzielnej misce połącz ricottę, cukier puder, sok i skórkę z limonki. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij ciastka i udekoruj pistacjami. Cannoli najlepiej jest wypełniać przed samym podaniem. Dodatkowo można udekorować cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.