Zwijane bułeczki z borówkami

2 godziny 20 minut

średnie

20 bułeczek

To opowieść o bardzo eleganckich drożdżówkach, które hojnie ozdobiły się borówkowymi koralikami. Przywdziały ich tak dużo, że bułeczki straciły nieco swej zgrabności, ale za to zyskały więcej smaku. Może to pyszne z ich strony tak bogato się stroić, ale jak dotąd nikt, kto się z nimi bliżej spoufalił nie miał im tego za złe, wręcz przeciwnie. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
500 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g suszonych drożdży
1 jajko
2 żółtka
75 g miękkiego masła
250 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie
500 g borówek
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 łyżki soku z cytryny
140 g cukru pudru

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista na bułki
Mleko lekko podgrzej w garnku, dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól, wymieszaj, dodaj drożdżową miksturę, wymieszaj łyżką. Dłońmi zacznij wyrabiać ciasto, po chwili dodaj jajko i żółtka, po kilku minutach dodaj masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw w misce przykryte ściereczką na 1,5 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie borówek
Borówki wymieszaj z sokiem cytryny i cukrem, gotuj na małym ogniu, aż owoce się zagotują. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj do borówek, gotuj chwilę często mieszając, aż masa zgęstnieje.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich na prostokąt, rozsmaruj borówki (ostrożnie, mogą pryskać sokiem) pozostawiając marginesy przy każdym z boków. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na plasterki. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu 'ślimaczą' stroną do góry. Pozostaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Bułeczki piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Wystudzone możesz polać cytrynową polewą: cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *