Komosanka z karmelizowaną gruszką i orzechami

20 minut

proste

2 osoby

Gdy zaczyna się nowy sezon niespodziewany dzwonek do drzwi zazwyczaj jest tego znakiem.
I tak się składa, że zwykle to mężczyźni wcielają się w posłańców kolejnych pór roku.
O lecie zawiadamia sąsiad przynosząc pierwsze czerwcowe truskawki i staje się ich regularnym dostawcą jeszcze przez jakiś czas. Później mamy pełnię lata i szczęścia szukamy już raczej na rynku. I tak, aż do połowy sierpnia, gdy odwiedza nas wujek sadownik z wiadrem pełnym śliwek przypominając, że wkrótce przerzucimy się na twardsze owoce.
Nagle jest końcówka września, a do drzwi puka Pan Jesień, na co dzień pełniący zawód rodzinnego lekarza. Przychodzi z torbami po brzegi wypełnionymi orzechami. Wymienia go czasem kolega po fachu, ale ten częstuje jabłkami. Sąsiad zza ściany co rusz przypomina o braniu jego gruszek, bo szkoda by poszły na marne.
Zimą ratujemy się wekami; powidła ze śliwek, dżemy z truskawek, gruszki w syropie.
Kto i z czym wiosną przybywa teraz nie pamiętam. Wzdycham do koszy, toreb, misek pełnych dobrodziejstw i zastanawiam się co by tu…
Proponuję mocno orzechowe i ciepłe śniadanie. Już sama komosa ma delikatnie orzechowy smak, a gdy dodacie masło orzechowe, orzechy włoskie i do tego gruszki w cynamonie, to powstanie prawdziwa oda do jesieni.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1szklanka komosy ryżowej białej
3łyżki płynnego mleka kokosowego
1 gruszka
orzechy włoskie
masło orzechowe
3łyżeczki miodu
1/2łyżeczki cynamonu

Wskazówki

1.
Wstaw 500ml wody i poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień, wrzuć komosę i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu komosy dodaj do niej łyżeczkę miodu i mleko kokosowe, zamieszaj i chwilę podgrzej.
Oznacz jako zrobione
2.
Na patelni rozprowadź pozostałe dwie łyżeczki miodu, dodaj pokrojoną w 'księżyce’ gruszkę, podgrzewaj kilka minut, dodaj cynamon i kilka orzechów, potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu co jakiś czas delikatnie mieszając.
Oznacz jako zrobione
3.
Przełóż komosę do miski, dodaj masło orzechowe według Twojego uznania, zawartość patelni, a całość posyp resztą orzechów.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *