Gofry gryczane
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 1szklanka mąki gryczanej | |
| 1łyżka cukru trzcinowego lub kokosowego | |
| 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia | |
| 1łyżeczka sody | |
| 1/4łyżeczki cynamonu | |
| 1/4łyżeczki soli | |
| 1 i 1/4szklanki maślanki | |
| 1 jajko | |
| 4łyżki rozpuszczonego masła |
Rabarbar
| 4 łodygi rabarbaru | |
| 1/3łyżeczki cynamonu | |
| sok z połowy cytryny | |
| sok z połowy pomarańczy | |
| 1 i 1/2łyżki miodu |
Wskazówki
1.
Rabarbar pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj resztę składników i gotuj kilka minut, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Gofrownicę porządnie rozgrzej.
Oznacz jako zrobione
2.
W większej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W mniejszej roztrzep jajko, dodaj maślankę, rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zamieszaj łyżką. Odstaw na kilka minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Za pomocą silikonowego pędzelka natłuść gofrownicę odrobiną oleju (czynność tę powtórz przed każdą partią gofrów). Nałóż ciasto i piecz gofry do momentu, gdy z urządzenia prawie całkowicie przestanie ulatniać się para. Po upieczeniu pozostaw gofry na chwilę, by nabrały chrupkości.
Na gofra nałóż łyżkę jogurtu, rabarbarowe nadzienie i polej syropem klonowym.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz