Ciasteczka owsiane z suszonymi śliwkami

45 minut

proste

6 osób

W wielu filmach, które oglądałam jako dziecko bardzo podobało mi się to, że w domach bohaterów sok pomarańczowy był przelany do szklanych dzbanków, a ciastka wyciągali z puszki albo ze słoika. I tak właśnie sobie wówczas zamarzyłam, że w moim przyszłym domu na środku stołu zawsze będzie stał dzbanek z sokiem, jakby w stałej gotowości na zaspokojenie czyjegoś pragnienia, a w szafce słoik z ciastkami, na pocieszenie lub w razie nagłej wizyty koleżanki, bo przecież samą herbatą raczyć nie wypada.
Do dzbanka z sokiem już nie jestem tak przekonana, ale do ciastek, które są zawsze do usług, jak najbardziej. Problem w tym, że jeśli ciastka wyjdą zbyt pyszne, to by podtrzymać tę amerykańską fantazję słoik należy uzupełniać codziennie. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
115g mąki pszennej
115g miękkiego masła
1 jajko
165g płatków owsianych
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki cynamonu
1łyżeczka cukru wanilinowego
125g cukru
1/4łyżeczki soli
kilka suszonych śliwek pokrojonych na mniejsze kawałki

Wskazówki

1.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski włóż masło, cukier, cukier wanilinowy i chwilę wymieszaj mikserem. Dodaj resztę składników i całość zagnieć rękoma. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Oznacz jako zrobione
2.
Następnie odrywaj od ciastka nieduże kawałki i formuj rękoma kule, lekko je spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 13 minut lub do czasu, gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru, a w środku pozostaną miękkie.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.