Cynamonki z orzechami pekan i syropem klonowym
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 460 g mąki pszennej | |
| 50 g cukru | |
| 8 g suszonych drożdży | |
| 1 jajko | |
| 1 żółtko | |
| 60 g masła | |
| 180 ml mleka | |
| szczypta soli |
Nadzienie
| 20 g masła | |
| 40 ml syropu klonowego | |
| garść posiekanym orzechów pekan | |
| skórka starta z jednej pomarańczy | |
| 100 g cukru trzcinowego | |
| 1 łyżeczka cynamonu | |
| Lukier: | |
| 45 g cukru pudru | |
| 1 łyżeczka soku z cytryny | |
| 1 łyżeczka syropu klonowego | |
| 2 łyżeczki wody |
Wskazówki
1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. W oddzielnym garnku rozpuść masło.
Do dużej miski wsyp cukier, dodaj jajko i żółtko, roztopione masło, wymieszaj. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj mąkę i sól, wymieszaj i zacznij ugniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ścierką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie nadzienia
W garnku rozpuść masło na nadzienie, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. W misce wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a orzechy posiekaj.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim masło z syropem, następnie rozsyp równomiernie cukier z cynamonem, na koniec posyp orzechami i skórką z pomarańczy. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na dość grube plasterki.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Formę/blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj w blaszce rozcięciem do góry, zachowując niewielkie odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Po upłynięciu 30 minut włóż bułeczki do piekarnika i piecz je ok. 20 minut, aż się zarumienią.
Wyjmij z piekarnika i odstaw. Przygotuj lukier.
Oznacz jako zrobione
5.
Przygotowanie lukru
Składniki na lukier połącz w misce.
Ozdób nim jeszcze ciepłe bułeczki. Zanim lukier zastygnie możesz posypać cynamonki posiekanymi orzechami.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz