Cynamonki z orzechami pekan i syropem klonowym

2 godziny

średnie

9 bułeczek

Niechętnie rozstaję się z ciepłym powietrzem, ale z przyjemnością witam ciepło piekarnika. Szczególnie, gdy w planach są cynamonki, moja pociecha jesienią. Przygotowałam dla Was cynamonową rozkosz nieco inną, niż zawsze, z nadzieniem bogatszym i bardziej rozpustnym, jak na jesień przystało. Prócz cynamonu bułeczki skrywają syrop klonowy, orzechy pekan i skórkę pomarańczy. Już sam ich zapach rozprowadza po ciele radosne ciepełko.

Upiecz je w formie, by jedna bułeczka do drugiej się przytuliła, dzięki czemu wyjdą bardziej puchate. A jeśli wolisz chrupiące cynamonki poukładaj je na blaszce do pieczenia, zachowując wyraźne odstępy. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
460 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g suszonych drożdży
1 jajko
1 żółtko
60 g masła
180 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie
20 g masła
40 ml syropu klonowego
garść posiekanym orzechów pekan
skórka starta z jednej pomarańczy
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
45 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżeczki wody

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. W oddzielnym garnku rozpuść masło. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj jajko i żółtko, roztopione masło, wymieszaj. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj mąkę i sól, wymieszaj i zacznij ugniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ścierką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie nadzienia
W garnku rozpuść masło na nadzienie, zdejmij z ognia i dodaj syrop klonowy. W misce wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a orzechy posiekaj.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim masło z syropem, następnie rozsyp równomiernie cukier z cynamonem, na koniec posyp orzechami i skórką z pomarańczy. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na dość grube plasterki.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Formę/blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj w blaszce rozcięciem do góry, zachowując niewielkie odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Po upłynięciu 30 minut włóż bułeczki do piekarnika i piecz je ok. 20 minut, aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Przygotuj lukier.
Oznacz jako zrobione
5.
Przygotowanie lukru
Składniki na lukier połącz w misce. Ozdób nim jeszcze ciepłe bułeczki. Zanim lukier zastygnie możesz posypać cynamonki posiekanymi orzechami.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *