Jesienna sałatka z pieczoną dynią
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
garść liści szpinaku | |
dynia hokkaido | |
surowy burak | |
awokado | |
ser halloumi | |
kilka orzechów pekan | |
ok. 2 łyżki cukru trzcinowego |
Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek | |
1 łyżka soku z cytryny | |
1 łyżeczka musztardy | |
sól | |
pieprz |
Wskazówki
1.
Pieczenie warzyw
Do przygotowania jednej porcji sałatki będziesz potrzebować zaledwie kawałka dyni i niewielkiego buraka, dlatego polecam Ci od razu upiec całą dynię i wykorzystać resztę do innych przepisów lub zrobić puree. Jeśli chodzi zaś o buraki, warto upiec ich kilka i wykorzystywać na kanapkach lub do innych jesiennych obiadów.
A zatem:
dyni nie obieraj ze skórki, pokrój na kawałki i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka jeśli jest nieduży owiń w folię spożywczą, jeśli jest duży przekrój go na pół i każdą połówkę owiń oddzielnie. Połóż obok dyni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Włóż warzywa do piekarnika i piecz ok. 35 minut, do momentu, aż z łatwością wbijesz widelec w dynię. Burak w zależności od wielkości może piec się nieco dłużej. Możesz go na chwilę wyjąć, rozchylić folię i wbić widelec. Jeśli wejdzie gładko, to znaczy, że burak jest gotowy.
Ze względu na to, że burak czasem potrzebuje więcej czasu, warto upiec go wcześniej, a później tylko lekko podgrzać w piekarniku.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie sałatki
Do miski przełóż szpinak. Upieczoną dynię, buraka, a także awokado pokrój w kostkę, ułóż na szpinaku. Ser pokrój w kostkę lub paski i podsmaż do zrumienienia na patelni.
Na oddzielnej patelni rozsyp równomiernie cukier, poczekaj, aż zacznie topnieć, wtedy wysyp orzechy, po chwili zacznij delikatnie mieszać, tak aby orzechy oblepiły się karmelem, od razu przełóż na sałatkę.
W misce wymieszaj składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Polej sałatkę sosem. Gotowe!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz