Gofry dyniowe

15 minut

proste

2-3 osoby

Jesienią codzienne śniadania przechodzą przemianę, zmieniają się tak, by stać się bardziej przytulnymi, rozgrzewającymi, aromatycznymi. Spotkało to też gofry, które w ramach przemiany zyskały smak i kolor dyni, a podane zostały z prażonymi jabłkami z cynamonem. W tej odsłonie  godnie reprezentują jesień.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200 ml mleka
190 g puree z dyni
35 g rozpuszczonego masła
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
1 łyżka cukru trzcinowego
Prażone jabłka
2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka orzechów pekan
Dodatkowo:
jogurt grecki
syrop klonowy

Wskazówki

1.
Przygotuj jabłka
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło wraz z miodem. Dorzuć jabłka i cynamon. Praż kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną, pod koniec dodaj orzechy pekan.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj gofry
Mleko, jajka, rozpuszczone masło i puree z dyni połącz mikserem. Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier i krótko wymieszaj mikserem. Przed pierwszym smażeniem gofrownicę lekko natłuść olejem i rozgrzej. Gofry piecz ok. 3 minuty, w zależności od mocy Twojej gofrownicy. Podawaj z jabłkami i kleksem jogurtu greckiego, całość polecam polać syropem klonowym.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *