Sernik nowojorski w mini wersji
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
140g roztopionego masła | |
280g ciasteczek Digestive | |
500g serka philadelphia (lub inny śmietankowy, np. Twój Smak) | |
130g drobnego cukru | |
1,5łyżki mąki pszennej | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
2 jajka | |
1 żółtko | |
120ml śmietany 18% |
Polewa
110ml śmietany 18% | |
1łyżeczka cukru | |
1łyżeczka soku z cytryny |
Wskazówki
1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 18 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (ser, cukier, mąkę, ekstrakt, jajka, żółtko, śmietanę) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz ok. 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni C i piecz ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik na kilka chwil w zamkniętym piekarniku, by spokojnie zaprzyjaźniał się z opadającą temperaturą. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, by przestygł. Po jakimś czasie wyjmij go na blat i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na ok. 12 godzin.
Po tym czasie składniki polewy połącz mikserem i posmaruj schłodzony wierzch sernika. Ponownie włóż na jakiś czas do lodówki, aby polewa się ,ścięła'.*
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Polewę możesz od razu wylać na wystygnięty sernik, przed wielogodzinnym chłodzeniem w lodówce.
Dodaj komentarz