Hummus z cytryną i karczochami

Niedobory słońca uzupełniam cytrynowym hummusem, który wyglądem i smakiem przenosi mnie do ciepłych krain. 
Sam w sobie przypomina klasyczny hummus, ale w tym przypadku rozchodzi się przede wszystkim o dodatki. Podany na ciepło z karczochami zamienia się w kompletne, otulające danie, któremu brakuje tylko czegoś do zanurzania w nim. Ozdobiony cytryną i pietruszką staje się rześki i radosny.
Nurkuję kawałkiem pity w jego puszystości i na chwilę przychodzi lato. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika
1 ząbek czosnku
85 g tahini
1 łyżeczka mielonego kuminu
skórka starta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny (lub nieco więcej, jeśli cytryna jest mała)
ok. 100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Do podania:
oliwa
karczochy w zalewie (ze słoika)
posiekana natka pietruszki
skórka z cytryny

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok i skórkę z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj wodę i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'. Przełóż hummus do miski, na środku poukładaj karczochy (na tym etapie polecam podgrzać hummus z karczochami przez chwilę w piekarniku, na ciepło smakuje jeszcze wyborniej). Podając skrop oliwą, ozdób skórką z cytryny i pietruszką. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *