Ciasto marchewkowe z kremem z palonym masłem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
118 ml oliwy z oliwek | |
180 g brązowego cukru | |
70 g jogurtu greckiego | |
2 jajka | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
210 g mąki pszennej | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
1 łyżeczka sody | |
1,5 łyżeczki cynamonu | |
szczypta soli | |
180 g startej marchewki |
Krem:
60 g masła | |
40 g cukru pudru | |
120 g serka śmietankowego (np. philadelphia) | |
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
1 łyżka mleka | |
Do ozdobienia: | |
pekany lub orzechy wloskie |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce.
W oddzielnej dużej misce wymieszaj oliwę, jajka, ekstrakt z wanilii, jogurt i cukier. Możesz wymieszać trzepaczką lub mikserem. Dodaj suche składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wmieszaj dokładnie łyżką. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 11x22cm).
Piecz w 180 stopniach 45 - 50 minut, do suchego patyczka.
Oznacz jako zrobione
2.
Krem:
Robimy palone masło: masło rozpuść w garnku, często mieszając gotuj kilka chwil, aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo. Przełóż do miski i włóż na 10-15 minut do zamrażalnika.
Do schłodzonego masła dodaj serek i ubij mikserem przez ok. 2 minuty. Dodaj wanilię i cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę, na koniec wlej 1 łyżkę mleka i ubij do połączenia składników.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość:
Gdy ciasto całkowicie wystygnie ozdób jego wierzch kremem i posyp pekanami lub orzechami włoskimi. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz