Ciasto marchewkowe z kremem z palonym masłem

1 h 10 min

proste

1 forma 11x22

Ciastu marchewkowemu w jego subtelności, lekkości i wilgotności niczego nie brakuje. Ale wiadomo, też by się chciało czasem wystroić. A okazji jest wiele – wiosna przyszła, Wielkanoc idzie. Jest co świętować. 
Przystroiło się więc w bujny krem, z sekretnym składnikiem – palonym masłem. To był strzał w dziesiątkę! Nie dość, że wizualnie nabrało kuszących kształtów, to przede wszystkim rozkochuje w sobie bogatszą paletą smaków. Doszły bowiem nuty orzechowe, waniliowe, lekko maślane, jakby magiczne. Ach, ileż zebrało westchnień, pochwał, próśb o więcej. Skoro tak się spodobało, to już nie wypada przestać się stroić, już trzeba zostać takim pysznym i z kremu z palonym masłem uczynić strój codzienny. 

 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
118 ml oliwy z oliwek
180 g brązowego cukru
70 g jogurtu greckiego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
210 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
180 g startej marchewki
Krem:
60 g masła
40 g cukru pudru
120 g serka śmietankowego (np. philadelphia)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
Do ozdobienia:
pekany lub orzechy wloskie

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. W oddzielnej dużej misce wymieszaj oliwę, jajka, ekstrakt z wanilii, jogurt i cukier. Możesz wymieszać trzepaczką lub mikserem. Dodaj suche składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę i wmieszaj dokładnie łyżką. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka o wymiarach 11x22cm). Piecz w 180 stopniach 45 - 50 minut, do suchego patyczka.
Oznacz jako zrobione
2.
Krem:
Robimy palone masło: masło rozpuść w garnku, często mieszając gotuj kilka chwil, aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo. Przełóż do miski i włóż na 10-15 minut do zamrażalnika. Do schłodzonego masła dodaj serek i ubij mikserem przez ok. 2 minuty. Dodaj wanilię i cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę, na koniec wlej 1 łyżkę mleka i ubij do połączenia składników.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość:
Gdy ciasto całkowicie wystygnie ozdób jego wierzch kremem i posyp pekanami lub orzechami włoskimi. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *