Sernik nowojorski w mini wersji

2 godziny

średnie

tortownica o średnicy 18 cm

Bardzo lubię takie mini alternatywy ulubionych ciast, mogę je upiec, kiedy najdzie mnie na nie ochota, bez obaw, kto to zje.
W przypadku sernika nowojorskiego wcale się nie martwię o brak chętnych na przyjęcie kawałka, ale mimo wszystko – taka nieduża wersja jest w sam raz na spędzanie weekendu we dwójkę, i by jeszcze podzielić się z sąsiadem/sąsiadką. 

*Ilość składników na spód jest taka sama, jak w wersji na sernik nowojorski na dużą blachę, ponieważ chciałam, by był wysoki i wyczuwalny, polecam to rozwiązanie, ciasteczkowego spodu nigdy dość <3

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
140g roztopionego masła
280g ciasteczek Digestive
500g serka philadelphia (lub inny śmietankowy, np. Twój Smak)
130g drobnego cukru
1,5łyżki mąki pszennej
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 żółtko
120ml śmietany 18%
Polewa
110ml śmietany 18%
1łyżeczka cukru
1łyżeczka soku z cytryny

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 18 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (ser, cukier, mąkę, ekstrakt, jajka, żółtko, śmietanę) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz ok. 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni C i piecz ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik na kilka chwil w zamkniętym piekarniku, by spokojnie zaprzyjaźniał się z opadającą temperaturą. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, by przestygł. Po jakimś czasie wyjmij go na blat i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na ok. 12 godzin. Po tym czasie składniki polewy połącz mikserem i posmaruj schłodzony wierzch sernika. Ponownie włóż na jakiś czas do lodówki, aby polewa się ,ścięła'.*
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Polewę możesz od razu wylać na wystygnięty sernik, przed wielogodzinnym chłodzeniem w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *