Aromatyczna pieczona marchewka z pietruszką, kaparami i pistacjami

Na podstawie przepisu dishingouthealth.com

Uwielbiam wszelakie pieczone warzywa. 
Złożenie ich w ofierze piekarnikowi skutkuje niezwykle pyszną nagrodą.
Ulegają mocy ciepła, by oddać swą chrupkość i rześkość koloru. Uwalniają za to drzemiące w nich smaki i aromaty, których nikt by się po nich nie spodziewał, barwy stają się bardziej złociste, ot zwykłe korzeniowe czy bulwiaste warzywa bardziej szlachetne.
Teraz z dumą mogą zabawiać gości na przyjęciu, zająć miejsce na stole tuż obok dania głównego, nęcić swym kolorem i zapachem. 

Ta pyszna marchewka idealnie zagra z hummusem, gęstym jogurtem czy po prostu jako dodatek do obiadu czy wśród różnego rodzaju przystawek.
Moich gości z pewnością będzie zabawiać. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
500 g marchewki
4 i pół łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych solonych pistacji
2 łyżeczki sezamu

Wskazówki

1.
Przygotowanie marchewek
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Marchewki obierz i pokrój w słupki lub w mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 i pół łyżki oliwy z oliwek z kuminem, solą i pieprzem. Obtocz marchewki dokładnie w mieszance. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 40 minut, do miękkości, ale tak, by marchewki pozostały jędrne.
Oznacz jako zrobione
2.
W czasie, gdy pieczą się marchewki:
Posiekane kapary, pietruszkę i pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszaj w misce. Na patelni podpraż pistacje i sezam.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość:
Upieczoną marchewkę wyjmij z piekarnika, dodaj do niej mieszankę kaparowo-pietruszkową i wymieszaj. Przełóż do miski, całość posyp pistacjami i sezamem. Gotowe!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *