Korzenne ciasteczka

60 minut

proste

ok. 10 dużych ciasteczek

Piernikowe, korzenne, cynamonowe smaki, to zdecydowanie moje smaki. Ułatwiają mi zimę, dodają otuchy, dobrze się kojarzą i są rozkosznie pyszne. 

Rok temu na świąteczne spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam sernik korzenny z dodatkiem ciasteczkowego kremu. Zastanawiałam się, co by tu w tym roku upiec. Wpadłam na pomysł kruchych, maślanych ciastek z korzennym kremem w środku, urozmaiconych chrupiącymi kawałkami aromatycznych ciasteczek i rozpływającej się w ustach białej czekolady. 

Wyszła rozkosznie pachnąca, krucha słodkość, idealna na przedświąteczny czas. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
115 g masła w temp. pokojowej
180 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
70 g cukru brązowego
75 g kremu korzennego ( np. Lotus Biscoff)
10-15 ciasteczek korzennych (Lotus Biscoff, Speculoos)
kilka kosteczek białek czekolady lub groszki białej czekolady

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Masło i krem korzenny ubij mikserem na aksamitną masę. Dodaj cukier i dalej miksuj, ok. 4 minut, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie puszysta, gładka masa. Dodaj jajko, zmiksuj. Do masy przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodaj sól. Połącz chwilę mikserem. Dodaj połamane na mniejsze kawałki ciasteczka i białą czekoladę. Wmieszaj łyżką.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek
Z ciasta utwórz kilka ciasteczkowych kulek (możesz je powybierać łyżką do lodów), lekko je spłaszcz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu wyraźnych odstępów). W wierzch kulek możesz dodatkowo powciskać kawałki ciasteczek korzennych i czekolady. Włóż blaszkę do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Następnie piecz ciastka 15 - 20 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić po bokach. Po wyciągnięciu mogą być jeszcze chwilę miękkie, ale po chwili stwardnieją.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *