Bajgiel ulubiony

To kanapka bardzo zachęcająca do ćwiczenia uważności.
Każda jej warstwa dostarcza innych wrażeń.
Zacznijmy od awokado, które po rozdrobnieniu wręcz rozpływa się w ustach i tworzy podstawę dla kolejnych atrakcji.
Skrzypiące pod zębami halloumi, płynne jajko skapujące po brodzie, aż wreszcie lekko pikantny sos, który zaskakuje.
To angażująca kanapka, tu trzeba się wytrzeć, tu zachwycić, pochuchać, bo trafiło się na pikantny kawałek, zadziwić spójnością wszystkich warstw. Ale czyż to nie przyjemny sposób na ćwiczenie uważności o poranku? 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
2 bajgle
1 awokado
odrobina płatków chili
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1/3 opakowania halloumi
roszponka/rukola
2 łyżki majonezu wegańskiego
kilka kropel sosu Sriracha
masło
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż plastry halloumi, aż będą rumiane. 
Awokado rozdrobnij widelcem na pastę, dodaj płatki chili, sól, pieprz, sok z cytryny, wymieszaj. 
Bajgle przekrój i na każdym rozsmaruj awokado, ułóż roszponkę/rukolę, następnie ułóż kilka plastrów halloumi (2-3 plastry). Na maśle podsmaż jajko, do takiego żółtka, jakie lubisz. W miseczce wymieszaj majonez z kilkoma kroplami Srirachy, w zależności od tego, jak bardzo chcesz, by było ostre, ale zalecam ostrożność. Ja dodaję 2-3 niewielkie kropelki. 
Zakryj bajgla drugą połówką, przekrój na pół i zajadaj!
Oznacz jako zrobione
Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *