Naleśniki cytrynowo-makowe

15 minut

proste

ok. 10 naleśników

Chciałoby się wiosnę, błękitne niebo, kwitnące drzewa, wymianę warzyw i owoców z zimowych na marcowe, kwietniowe. I tak to jest właśnie, że zawsze by się czegoś chciało, marzymy o doświadczaniu przyszłości już teraz. Nie będę ukrywać, że owszem, tęskno mi za wiosną, bo wtedy odżywam. Ale muszę sobie co rusz przypominać, że ‚halo Kaja, tu ziemia, może i pokryta błotem, szaro-bura, ale daję się lubić, zauważ mnie, doceń i bądź cierpliwa’.
Co nie zmienia faktu, że czasem po prostu muszę przywołać słońce, westchnąć z tęsknoty za ciepłem i na pociechę przygotować kolorowe i radosne śniadanie.
A zatem, z okazji śniadań czwartkowych i tęsknoty za wiosną mam dla Was naleśniki z makiem i nutką cytryny.
A do nich puszysta, lekko cytrynowa ricotta. Sami się przekonajcie, jak posianie w naleśnikach maku i podlanie ich sokiem z cytryny przynosi pyszny efekt. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200 g mąki pszennej
250 ml wody gazowanej
250 ml dowolnego mleka
25 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki maku
Do podania
250 g ricotty
2 łyżeczki soku z cytryny
borówki
do wyboru: cukier puder/miód/syrop klonowy

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Składniki (prócz maku) dokładnie połącz mikserem, aby nie było grudek. 
Dodaj mak, wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. 
Podawaj z ricottą wymieszaną z sokiem z cytryny, owocami i cukrem pudrem/miodem/syropem klonowym. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *