Kanapka z hummusem buraczanym, awokado i serem kozim

O nie, nie, ja się tej niepogodzie nie dam. Klasyczny hummus kolorem by się nawet wpasował, ale tu trzeba lepszej strategii.
Czas na buraka. Burak dał się pokroić, by oddać swój róż na rzecz kolorowej kanapki. Zaprosił awokado, które w kolorowaniu wcale nie jest gorsze. Ser kozi, pietruszka i okazuje się, że to bardzo zgrana drużyna, jeśli chodzi o dobre rozpoczęcie dnia.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
1 ząbek czosnku
85 g tahini
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
kilka łyżek zimnej wody (ok. 100 ml)
1 średniej wielkości burak
Dodatkowo:
dobry chlebek
ser kozi
awokado
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Przygotowanie:
Składniki na hummus (poza burakiem) zblenduj na gładką, aksamitną pastę, stopniowo dolewając wodę. Na koniec dodaj pokrojonego buraka i zblenduj. Kromki pieczywa posmaruj hummusem, ułóż plastry awokado, kawałki sera koziego, dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *