Ciasteczka z czekoladą i nerkowcami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
170g cukru trzcinowego | |
260g mąki pszennej | |
200g masła | |
1 jajko | |
1łyżeczka sody | |
1/2łyżeczki soli | |
100g ciemnej czekolady | |
garść nerkowców |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier, ubijaj mikserem ok. 1 minutę. Dodaj jajko, mąkę, sodę i sól. Wymieszaj. Czekoladę i nerkowce pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do ciasta, dokładnie wymieszaj.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi twórz z ciasta kulki i poukładaj na blaszce, zachowując wyraźne odstępy.
Piecz ok. 8 minut, aż ciastka zarumienią się na bokach. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż lekko przestygną i stwardnieją i dopiero wtedy je zdejmij.
Ja utworzyłam większe kulki, by mieć duże ciacha i wyszło ok. 12 ciastek, pieczone na dwie tury.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz