Ciasteczka owsiane z borówkami i polewą z serka
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 115g mąki pszennej | |
| 115g miękkiego masła | |
| 1 jajko | |
| 165g płatków owsianych | |
| półłyżeczki proszku do pieczenia | |
| 1łyżeczka cukru wanilinowego | |
| 125g cukru trzcinowego | |
| 1/4łyżeczki soli | |
| 100g białej czekolady | |
| kilka borówek |
Krem
| 110g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój Smak | |
| 1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
| 45g cukru pudru | |
| 3-4łyżki mleka |
Wskazówki
1.
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj pozostałe składniki, prócz czekolady i borówek, dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, na koniec dorzuć borówki i bardzo delikatnie je wmieszaj (możesz ewentualnie dodawać po ok. 2 borówki dopiero w trakcie lepienia ciasteczek).
Oznacz jako zrobione
2.
Przełóż miskę z ciasteczkową masą do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ze schłodzonej masy odrywaj nieduże kawałki i formuj rękoma kule, lekko je spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piecz ok. 13 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: serek, ekstrakt i cukier wymieszaj łyżką, dodaj 3 łyżki mleka, wymieszaj, gdyby krem był zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę mleka. Wystudzone ciastka ozdób kleksami z serowego kremu.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz