Ciasteczka owsiane z borówkami i polewą z serka

45 minut

proste

kilkanaście ciastek

Ciasteczka, które uwielbiam. Są maślane, ale za sprawą płatków owsianych nie aż tak kruche, urozmaicone kawałkami białej czekolady i tryskającymi w buzi borówkami, które nadają tej słodyczy rześkości.
Upieczone ciasteczka wieńczą kleksy kremowej, serkowej polewy z dodatkiem wanilii. Znam takich, co na widok płatków owsianych w ciastkach się krzywią, wielka strata dla tego, kto podda się urazie i nie spróbuje. Zdecydowanie daleko im do wiórowatych, suchych owsianych ciastek, które ze słodką przyjemnością nie mają nic wspólnego. Te są uzależniająco pyszne, wspaniałe do kawy, herbaty, na spacer, do pracy, w drogę, zaprzyjaźnicie się!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
115g mąki pszennej
115g miękkiego masła
1 jajko
165g płatków owsianych
półłyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka cukru wanilinowego
125g cukru trzcinowego
1/4łyżeczki soli
100g białej czekolady
kilka borówek
Krem
110g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój Smak
1/2łyżeczki ekstraktu z wanilii
45g cukru pudru
3-4łyżki mleka

Wskazówki

1.
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj pozostałe składniki, prócz czekolady i borówek, dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, na koniec dorzuć borówki i bardzo delikatnie je wmieszaj (możesz ewentualnie dodawać po ok. 2 borówki dopiero w trakcie lepienia ciasteczek).
Oznacz jako zrobione
2.
Przełóż miskę z ciasteczkową masą do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ze schłodzonej masy odrywaj nieduże kawałki i formuj rękoma kule, lekko je spłaszcz i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piecz ok. 13 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: serek, ekstrakt i cukier wymieszaj łyżką, dodaj 3 łyżki mleka, wymieszaj, gdyby krem był zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę mleka. Wystudzone ciastka ozdób kleksami z serowego kremu.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.