Sernik z solonym karmelem

2 godziny

średnie

tortownica o średnicy 23 cm

’Czuję nieodparte pragnienie, by ludzi, których kocham, karmić aż do przesady’. Podpisuję się całą sobą pod słowami Anthony’ego Bourdaina.
Dostrzegam tutaj podobieństwo siebie do mojej babci, może póki co nie w takim stopniu, ale czuję, że to się będzie niepohamowanie rozwijać. Lubię w sobie takie cząstki, silnych, czułych, bliskich mi kobiet. W ostatnim czasie częściej i więcej doceniam, dużo myślę, o tych, których kocham. 

Przed Wami sernik ze spodem o wyrazistym smaku, dzięki solonym orzeszkom ziemnym, zaś wnętrze jego jest subtelne, po to by mogło zostać zwieńczone zdecydowanym smakiem solonego karmelu lub kajmaku. 
Wyważony, słodko-słony, delikatny, a nieoczywisty. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
100g solonych orzeszków ziemnych
160g kruchych, maślanych ciastek
60g roztopionego masła
1łyżka cukru
800g twarogu (polecam Piątnica)
250ml śmietany 36%
150g cukru
3 jajka
2 żółtka
1łyżka mąki ziemniaczanej
1łyżka mąki pszennej
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Solony karmel
100ml śmietanki 30%
50g masła
100g cukru
szczypta soli

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka i orzechy pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera.Połącz z masłem i cukrem, wyłóż na dno tortownicy, uklep, wyrównaj i włóż do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (twaróg, śmietanę, cukier, jajka, żółta, mąki, ekstrakt) wymieszaj krótko mikserem.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz przez ok. 60 minut. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na całą noc.
Oznacz jako zrobione
5.
Przed podaniem przygotuj solony karmel. W garnku rozprowadź cukier, ustaw na średniej wielkości mocy palnika i podgrzewaj, az cukier zacznie topnieć i zrobi się brązowy. Nie mieszaj. Dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści i połączy z cukrem. Ostrożnie wlej śmietankę, mieszaj, aż wszystko się połączy i zredukuje, w między czasie dodaj sól. Przełóż do słoika. Solonym karmelek udekoruj sernik. Możesz zamiast solonego karmelu użyć 170g kajmaku podgrzanego z trzema łyżkami mleka i 2 łyżeczkami masła.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.