Pączki z kremem kinder bueno

2 godziny + noc na schłodzenie kremu

średnie

ok. 13 pączków

Zadzwoniłam do babci Zosi po przepis na pączki. Usłyszałam 'dzieciaku, daj sobie spokój, to jest tyle roboty, sama ich nie rób’. I nie wiem, może coś w tym jest, że przepisów babci po prostu nie da się odtworzyć, tylko ona wie i czuje w rękach, co i jak albo ja faktycznie zwątpiłam w swoje umiejętności i z góry spodziewałam się porażki.
Zdzwaniając się bowiem z babcią podczas robienia pączków, babcia oceniła, że ciasto jest totalnie złe i nic mi z tego nie wyjdzie. Zirytowana, lecz dalej zmotywowana ponowiłam próbę nanosząc drobne zmiany, do których byłam poniekąd zmuszona, bo np. zabrakło mi świeżych drożdży, ale na każdym etapie odnosząc się do wskazówek babci. 
Kluczowe wydaje mi się ugniatanie ciasta, które trwa długo i wymaga siły. Pamiętam, jak babcia uderzała ciastem o brzegi miski i trwało to ok. 20 minut, ciasto było rozciągliwe i kleiste, a pod koniec odchodziło od dłoni. 
Myślę, że sobie trochę odpocznę od robienia pączków, ale Wam bardzo polecam, szczególnie z nadzieniem o smaku kinder bueno. to jest dokładnie ten smak, ale w kremowej postaci, niebo!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
500g mąki pszennej
12g suszonych drożdży
2 jajka
2 żółtka
60g roztopionego masła
50g cukru
200ml letniego mleka
1łyżka spirytusu
olej do smażenia
Krem kinder bueno (wg przepisu Sugarlady)
150g mlecznej czekolady
40g nutelli
40g masła orzechowego
1 opakowanie kinder bueno (2 batoniki)
300ml śmietanki 30%
250g mascarpone

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj drożdże, cukier i jajka. Jedną ręką zacznij zagniatać ciasto, drugą dolewaj na zmianę masło i letnie mleko. Na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Ugniataj ciasto rękoma ok. 15-20 minut. Będzie dość luźne i tak jest w porządku. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Po tym czasie ciasto podziel na ok. 60g kulki, utwórz z nich kształtne bułeczki i ułóż na blacie podsypanym mąką. Przykryj ścierką i zostaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Smażenie
W dużym, szerokim garnku rozgrzej ilej na średniej mocy palnika. Kontroluj temp. oleju, pączki powinny być smażone w temp. ok. 175 stopni C. Możesz też sprawdzić gotowość oleju, wrzucając na próbę kawałek ciasta na pączki, jeśli zaczną tworzyć się wokół niego bąbelki i będzie delikatnie brązowieć, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Wkładaj pączki ostrożnie do garnka (ja wrzucam 3-4 pączki) i smaż z każdej strony po 1,5-2 minuty. Przełóż na ręcznik papierowy, a następnie na kratkę do studzenia.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadziewanie
Gdy pączki trochę wystygną nadziewaj je za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem lub kremem kinder bueno, na który przepis jest poniżej. Gotowe udekoruj cukrem pudrem.
Oznacz jako zrobione
5.
Przygotowanie kremu kinder bueno
Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę, dodaj nutellę i masło orzechowe. W garnku lekko podgrzej śmietankę, ma być letnia. Zalej nią zawartość miski, wymieszaj, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj zimne mascarpone oraz bardzo drobno posiekane batoniki. Wymieszaj mikserem.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *