Pączki z kremem kinder bueno
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
500g mąki pszennej | |
12g suszonych drożdży | |
2 jajka | |
2 żółtka | |
60g roztopionego masła | |
50g cukru | |
200ml letniego mleka | |
1łyżka spirytusu | |
olej do smażenia |
Krem kinder bueno (wg przepisu Sugarlady)
150g mlecznej czekolady | |
40g nutelli | |
40g masła orzechowego | |
1 opakowanie kinder bueno (2 batoniki) | |
300ml śmietanki 30% | |
250g mascarpone |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj drożdże, cukier i jajka. Jedną ręką zacznij zagniatać ciasto, drugą dolewaj na zmianę masło i letnie mleko. Na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Ugniataj ciasto rękoma ok. 15-20 minut. Będzie dość luźne i tak jest w porządku. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Po tym czasie ciasto podziel na ok. 60g kulki, utwórz z nich kształtne bułeczki i ułóż na blacie podsypanym mąką. Przykryj ścierką i zostaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Smażenie
W dużym, szerokim garnku rozgrzej ilej na średniej mocy palnika. Kontroluj temp. oleju, pączki powinny być smażone w temp. ok. 175 stopni C. Możesz też sprawdzić gotowość oleju, wrzucając na próbę kawałek ciasta na pączki, jeśli zaczną tworzyć się wokół niego bąbelki i będzie delikatnie brązowieć, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Wkładaj pączki ostrożnie do garnka (ja wrzucam 3-4 pączki) i smaż z każdej strony po 1,5-2 minuty. Przełóż na ręcznik papierowy, a następnie na kratkę do studzenia.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadziewanie
Gdy pączki trochę wystygną nadziewaj je za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem lub kremem kinder bueno, na który przepis jest poniżej. Gotowe udekoruj cukrem pudrem.
Oznacz jako zrobione
5.
Przygotowanie kremu kinder bueno
Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę, dodaj nutellę i masło orzechowe. W garnku lekko podgrzej śmietankę, ma być letnia. Zalej nią zawartość miski, wymieszaj, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj zimne mascarpone oraz bardzo drobno posiekane batoniki. Wymieszaj mikserem.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz