Crack pie

30 minut

średnie

4 osoby

Jednym z najlepiej zapamiętanych przeze mnie odcinków 'Chef’s Table’ jest ten z sezonu o deserach, o twórczości Christiny Tosi. W przyszłości z pewnością zrobię panna cottę o smaku mleka po płatkach, ale teraz przyszedł czas na słynny crack pie, którego smaku byłam ogromnie ciekawa. To ciasto to wynik improwizacji i braku składników, wynik bardzo pyszny i uzależniający. Autorem nazwy jest pewien kucharz, który spróbował tego ciasta i uznał, że jest jak narkotyk, a zatem crack pie. To bardzo niepozorny wypiek, składa się z kilku podstawowych składników i wygląda ot tak sobie. Ma za to niezwykłą fakturę, od spodu i od góry chrupiącą i spękaną, a w środku przyjemnie miękką, nieco ciągnącą.
Przenieście się do Milk Baru i zróbcie sobie tę słodką przyjemność.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
115g masła
5 12 łyżek brązowego cukru
2łyżki białego cukru
1 jajko
3⁄4 szklanki płatków owsianych
2łyżki płatków owsianych
1⁄2 szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta sody
1⁄2 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie
3⁄4 szklanki cukru
1⁄2 szklanki brązowego cukru
1łyżka mleka w proszku
1⁄4 łyżeczki soli
1⁄2 szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
6 12 łyżek kremówki
4 żółtka
1łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wskazówki

1.
W misce połącz 75g masła, 4 łyżki cukru brązowego i cukier biały. Ubij mikserem. Dodaj jajko i chwilę ubijaj, następnie dorzuć płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, połącz mikserem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto, rozłóż je tak, by utworzyło płaski prostokąt. Piecz w 180 stopniach C przez około 17 minut, do zezłocenia.
Oznacz jako zrobione
2.
Gdy ciasto ostygnie połam je dłońmi i wrzuć do miski, dodaj pozostałe 40g masła i resztę brązowego cukru. Ugnieć całość dłońmi, aż wszystko się połączy. Formę do tarty posmaruj lekko masłem i wyłóż ją ciastem.
Oznacz jako zrobione
3.
Wymieszaj cukry, mleko w proszku i sól. Dodaj rozpuszczone masło i połącz mikserem. Dodaj kremówkę, po chwili żółtka i ekstrakt z wanilii, ubij mikserem. Gotowe nadzienie wyłóż na spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Na powierzchni powinna utworzyć się spękana skorupka. Ciasto będzie gotowe do krojenia po porządnym wystygnięciu.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *