Kolorowy bowl

10 minut + 2 godziny na piklowane warzywa

proste

2 osoby

Gdy za oknem w końcu jest biało nabieram zdrowych kolorów.
Ze śnieżnej inspiracji gotuję biały ryż, nań układam piklowaną marchewkę i rzodkiewkę, lekko pikantne tofu, awokado, czarny sezam, a do maczania wegański majonez ze Srirachą. Ryż można zamienić na bagietkę i mieć pycha kanapkę.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 opakowanie tofu
2łyżki miodu
1łyżka octu ryżowego
4łyżki sosu sojowego
2łyżki sosu Sriracha
3łyżeczki oleju sezamowego
Dodatkowo:
awokado
czarny sezam
wegański majonez
sos Sriracha
ugotowany ryż
Składniki na piklowane warzywa
2 marchewki, pokrojone we wstążki
kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
100ml octu ryżowego
1⁄2 szklanki wody
60g cukru
10ziarenek pieprzu
1łyżeczka soli
1ząbek czosnku, zgnieciony nożem

Wskazówki

1.
Zacznij od przygotowania piklowanych warzyw. Wszystkie składniki, prócz marchewki i rzodkiewki połącz w garnku i zagotuj, pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj pokrywką i zostaw na przynajmniej 2 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
A teraz tofu. Pokrój je w plastry. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Tofu podsmaż chwilę z dwóch stron na odrobinie oleju, a następnie dodaj sos i smaż z dwóch stron, aż tofu się zarumieni i wchłonie cały sos.
Oznacz jako zrobione
3.
W misce ułóż ugotowany ryż, udekoruj go piklowaną marchewką i rzodkiewką, pokrojonym w plastry awokado, usmażonym tofu, całość posyp sezamem. Na koniec wymieszaj pożądaną ilość wegańskiego majonezu z sosem Sriracha, ja połączyłam łyżkę majonezu z jedną łyżeczką sosu, ale ilość dostosuj do swoich preferencji ostrości.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.