Dyniowe gnocchi
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
500g ugotowanych ziemniaków | |
500g upieczonej dyni Hokkaido | |
50g mąki ziemniaczanej | |
150g mąki pszennej | |
1 szczypta gałki muszkatołowej | |
1 żółtko | |
1 całe jajko | |
1 szczypta soli |
Pozostałe składniki
100g masła | |
kilka gałązek świeżego tymianku | |
kilka posiekanych orzechów włoskich | |
1 łyżka miodu | |
ser z niebieską pleśnią, np. Lazur | |
świeżo mielony pieprz |
Wskazówki
1.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, kawałki dyni poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, do miękkości dyni, zajmie to ok. 40-50 minut.
Gdy wystygnie usuń skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem na purée.
Oznacz jako zrobione
2.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem na purée.
Oznacz jako zrobione
3.
W misce połącz dynię, ziemniaki, przesiane obie mąki, gałkę muszkatołową, sól oraz jajka. Całość połącz w jednolitą kulę, ciasto będzie dość lepkie. Na podsypanej mąką stolnicy rozłóż kawałek ciasta, rozpłaszcz go na placek o grubości ok. 1,5-2 cm i za pomocą szklanki o niedużej średnicy wycinaj kółka. To samo zrób z resztą ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę, lekką ją posól. Do wrzącej wody wrzucaj kluski i gotuj ok. 2 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, wówczas daj im jeszcze kilka sekund.
![](http://cannelle.com.pl/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20201021_112629-1659x2048-1-e1649857469164.jpg)
Oznacz jako zrobione
4.
Na patelni rozpuść masła, gdy zacznie się pienić dodaj miód, następnie posiekane orzechy włoskie i tymianek. Smaż do momentu, gdy masło zrobi się złoto-brązowe i całość dokładnie się połączy.
Ugotowane kluski wyłóż na talerz i polej zawartością patelni. Posyp pokruszonym serem, udekoruj świeżym tymiankiem i zmielonym pieprzem. Kluski są równie przepyszne w wersji odsmażanej. Można je podsmażyć z dwóch stron na odrobinie masła, wówczas zyskają chrupiącą skórkę i twardszą konsystencję.
![](http://cannelle.com.pl/wp-content/uploads/2022/04/IMG-1175-2-scaled-2.jpg)
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz