Spitzbuben

75 minut

proste

4 osoby

Dziś mam dla Was gwiazdki z nieba, spełniają marzenia o idealnym kruchym ciasteczku.
Maślany smak przełamany jest babcinym dżemem jabłkowo-gruszkowym.
To niemieckie Spitzbuben, ale mi znane raczej pod hasłem smak dzieciństwa.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
dowolny gęsty dżem

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Ze wszystkich składników prócz dżemu zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek
Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. W połowie ciasteczek mniejszą foremką wykrój wzorek. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7 minut, aż lekko się zarumienią. Ostudzone pełne ciasteczka posmaruj dżemem i przykryj tymi z dziurką. Udekoruj cukrem pudrem i się rozkoszuj.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.