Drożdżówki z serkiem i jabłkiem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 450g mąki pszennej | |
| 200ml mleka | |
| 60g miękkiego masła | |
| 2 jajka | |
| 70g cukru | |
| 20g świeżych drożdży | |
| Kruszonka: | |
| 50g masła | |
| 100g mąki pszennej | |
| 60g cukru trzcinowego |
Prażone jabłka i waniliowy serek
| 1kg jabłek | |
| 20g masła | |
| skórka starta z jednej cytryny | |
| 1 łyżeczka cynamonu | |
| szczypta soli | |
| 200g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak) | |
| 1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
| 30g cukru pudru |
Wskazówki
1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
W czasie, gdy wyrasta ciasto przygotuj jabłka.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie prażonych jabłek
Obierz jabłka. Pokrój je w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj skórkę z cytryny i cynamon, chwilę podsmaż, dodaj jabłka i szczyptę soli, zamieszaj. Praż jabłka ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki na waniliowy serek (serek, ekstrakt i cukier puder).
Oznacz jako zrobione
4.
Całosc
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kilkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Wyłóż do niego serową masę, następnie jabłka, całość obsyp hojnie kruszonką. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie brzegi bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz