Gofry gryczane

20 minut

proste

2 osoby

Czy zdawaliście już sobie sprawę z tego, że jest maj? Trwa od kilku dni, była majówka, ale z całą mocą dotarło to do mnie wczoraj. Przeszła mi przez głowę taka myśl o maju, że jest. W maju to jest życie, i to budzące się w przyrodzie i w ogóle, żyje się w maju dobrze. Pogoda jest pewniejsza, a do lata jeden krok. A zanim nadejdzie czeka nas podróż z widokiem na zielone listki, efemeryczne kwiatki, rabarbary, botwinki, szparagi.
W tak pięknej oprawie czekam na letnie dni i wcale mi nie tak spieszno, zajadam się goframi, majowe słońce grzeje mi poliki, a resztę pozostawiam wyobraźni.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1szklanka mąki gryczanej
1łyżka cukru trzcinowego lub kokosowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody
1/4łyżeczki cynamonu
1/4łyżeczki soli
1 i 1/4szklanki maślanki
1 jajko
4łyżki rozpuszczonego masła
Rabarbar
4 łodygi rabarbaru
1/3łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
1 i 1/2łyżki miodu

Wskazówki

1.
Rabarbar pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka, dodaj resztę składników i gotuj kilka minut, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Gofrownicę porządnie rozgrzej.
Oznacz jako zrobione
2.
W większej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W mniejszej roztrzep jajko, dodaj maślankę, rozpuszczone masło i całość wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych i krótko zamieszaj łyżką. Odstaw na kilka minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Za pomocą silikonowego pędzelka natłuść gofrownicę odrobiną oleju (czynność tę powtórz przed każdą partią gofrów). Nałóż ciasto i piecz gofry do momentu, gdy z urządzenia prawie całkowicie przestanie ulatniać się para. Po upieczeniu pozostaw gofry na chwilę, by nabrały chrupkości. Na gofra nałóż łyżkę jogurtu, rabarbarowe nadzienie i polej syropem klonowym.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *