Gofry owsiane

15 minut

proste

2-3 osoby

Zdrowe odstępstwo od tradycyjnych, pszennych gofrów.
Pysznie dogadują się z letnimi owocami, ale równie smacznie odnajdą się pod warstwą śmietankowego serka, awokado, szparagów i rzodkiewki. Na śniadanie, na obiad, na przegryzienie, przepis wart zachowania w pamięci.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
120g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
125ml mleka
15ml oleju
2 jajka
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
30g płynnego miodu (opcjonalnie)

Wskazówki

1.
Płatki owsiane zmiel w młynku lub malakserze na mąkę. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj mleko, olej, ekstrakt z wanilii, miód i wymieszaj. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cynamon i mąkę.
Oznacz jako zrobione
2.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i delikatnie wmieszaj. Gofrownicę natłuść lekko olejem, rozgrzej. Piecz gofry ok. 4 minuty (krócej lub dłużej w zależności od mocy gofrownicy).
Oznacz jako zrobione

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.