Magdalenki z lemon curd

20 minut

proste

ok. 15 magdalenek

Cóż zrobić, gdy lemon curd taki pyszny. 
Żal, gdy ukazuje się dno słoiczka, więc wnet go uzupełniam kolejną dawką złotego skarbu. Trafił tym razem do równym sobie w pyszności magdalenkom. Subtelne, miękkie podusie wygodnie układają się w ustach i otulają swą delikatnością i słodkim, cytrynowym smakiem. Ażeby jednak nieco rozbudzić rozmarzonego raz po raz uwalniają ziarenko maku, które z wdziękiem odrobinę chrupie.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
3 jajka
100g cukru
150g mąki pszennej
100g roztopionego, przestudzonego masła
pół łyżeczki sody
1łyżeczka startej skórki z cytryny
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
1łyżeczka ziarenek maku
Lemon curd (z przepisu rozkoszny.pl)
sok i skórka z dwóch cytryn
pół łyżeczki soli
3 jajka
120g zimnego masła
120g cukru

Wskazówki

1.
Przygotowanie magdalenek
Oddziel białka od żółtek. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj powoli cukier i dalej ubijaj. Gdy powstanie bezowa piana dodaj żółtka i całość chwilę miksuj. Następnie dodaj mąkę, masło, skórkę z cytryny, mak i całość delikatnie połącz łyżką. Przełóż ciasto do foremek i piecz w 200 stopniach C przez ok. 7-8 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie lemon curdu
Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku, dodaj sok i skórkę z cytryn, wymieszaj i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, zacznij blendować, dodając po kawałeczku masło. Przełóż do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki.
Oznacz jako zrobione
3.
Nadziewanie magdalenek
Gotowe i przestygnięte magdalenki nadziej za pomocą szprycy lemon curdem. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.