Granola

30 minut

proste

1 litrowy słoik

Poddawanie produktów temperaturze piekarnika zmienia je niczym zaklęcie. Wiadomo, kryje się za tym naukowe wytłumaczenie, ale ja, osoba o niewielkich możliwościach ścisłego rozumowania wolę traktować te transformacje jako zjawiska z pogranicza magii. Do tego mi bliżej. Wyrastające w piekarniku ciasto, poza tym, że napawa mnie dumą zadziwia jednocześnie, że zdołało przeobrazić się w coś całkowicie innego, tak różnego od tego, co wylądowało w formie przed minutami.
To oczywiste zjawiska, ale nieoczywiste jest to, co można poddać czeluściom piekarnika, by tam dokonały się czary.
Przyszła pora na płatki owsiane. Wymieszane z orzechami i masłem zamieniają się w chrupiącą granolę. Tak pyszną, że mowy nie ma, by była jedynie dodatkiem do owsianki czy jogurtu, chce się ją chrupać ot tak sobie i przestać trudno. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
290g płatków owsianych górskich
110g miodu
łyżka masła
2-3 garści orzechów (włoskie, laskowe, migdały, dowolność, a najlepiej mieszanka)
szczypta soli

Wskazówki

1.
W misce wymieszaj płatki owsiane, grubo posiekane orzechy i sól. W garnku podgrzej miód i masło, do rozpuszczenia. Wlej do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Całość wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż i piecz w 160 stopniach przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Granoli trzeba bardzo pilnować, chwila nieuwagi i może się spalić. Dlatego obserwuj ją bacznie i pamiętaj o mieszaniu co kilka minut.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.