Gofry – przepis podstawowy

15 minut

proste

2-3 osoby

Moja ulubiona receptura na najzwyklejsze, najpyszniejsze gofry <3

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
250g mąki pszennej
40g cukru
3 jajka
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
80ml oleju roślinnego
320ml mleka

Wskazówki

1.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka połącz z cukrem za pomocą miksera. Stopniowo zacznij dodawać olej i mleko cały czas miksując. Na koniec wmieszaj ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Dodaj ubite buałka i delikatnie wmieszaj je łyżką. Gofrownicę posmaruj odrobiną oleju przed pierwszym smażeniem, gofry smaż kilka minut, aż będą rumiane (u mnie ok. 3-4 minuty)
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.