Jesienna sałatka z pieczonej kapusty i jarmużu
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
| 1/4 główki czerwonej kapusty | |
| kawałek dyni pokrojonej w plastry (hokkaido lub piżmowa) | |
| dwie duże garści jarmużu | |
| kilka daktyli | |
| 1łyżka oliwy z oliwek + do posmarowania dyni | |
| 1łyżka sosu sojowego | |
| 1łyżeczka przyprawy za’atar | |
| ser feta |
Wskazówki
1.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy i za’atar. Kapustę pokrój na nieduże kawałki lub na plastry, obtocz w połowie przygotowanego sosu i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25-30 minut (w zależności czy życzysz sobie bardziej chrupiącą czy miękką wersję kapusty).
Oznacz jako zrobione
2.
Po 10 minutach dołóż do kapusty dynię lekko naoliwioną oliwą z oliwek. Pozostały sos wymieszaj z jarmużem i dołóż go do warzyw na ostatnie 10 minut pieczenia. Na tym etapie możesz również dołożyć część daktyli, po wyjęciu z piekarnika będą przypominały karmelki, trochę twarde i trochę ciągnące.
Oznacz jako zrobione
3.
Upieczoną dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na talerz wraz z jarmużem i kapustą. Dodaj pokrojony w kostkę ser i resztę daktyli.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz