Jesienna sałatka z pieczonej kapusty i jarmużu

40 minut

proste

2 osoby

Kapusta głowa pusta, ale przy odpowiednim wsparciu okazuje się niezastąpiona. Dołącza więc do niej dynia, wszechstronna i obyta w łączeniu z wieloma różnymi smakami. 
Do genialnego duetu przyłącza się chrupiący jarmuż i miękki ser, tworząc drużynę pełną kolorów i rozmaitych faktur. Aby współpraca była jeszcze bardziej owocna dorzucam daktyle.
Et voilà! Wszystko tu gra.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1/4 główki czerwonej kapusty
kawałek dyni pokrojonej w plastry (hokkaido lub piżmowa)
dwie duże garści jarmużu
kilka daktyli
1łyżka oliwy z oliwek + do posmarowania dyni
1łyżka sosu sojowego
1łyżeczka przyprawy za’atar
ser feta

Wskazówki

1.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy i za’atar. Kapustę pokrój na nieduże kawałki lub na plastry, obtocz w połowie przygotowanego sosu i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25-30 minut (w zależności czy życzysz sobie bardziej chrupiącą czy miękką wersję kapusty).
Oznacz jako zrobione
2.
Po 10 minutach dołóż do kapusty dynię lekko naoliwioną oliwą z oliwek. Pozostały sos wymieszaj z jarmużem i dołóż go do warzyw na ostatnie 10 minut pieczenia. Na tym etapie możesz również dołożyć część daktyli, po wyjęciu z piekarnika będą przypominały karmelki, trochę twarde i trochę ciągnące.
Oznacz jako zrobione
3.
Upieczoną dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na talerz wraz z jarmużem i kapustą. Dodaj pokrojony w kostkę ser i resztę daktyli.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.