Konfitowane pomidorki na ubitej fecie

45 minut

proste

2 osoby

Zimowym pomidorom zabrakło słońca, więc skąpałam je w oliwie, czosnku i bazylii, by nabrały pełniejszego smaku, następnie wsadziłam do piekarnika, by przypomniały sobie jak miło jest wygrzewać się w ciepełku. Zaglądałam do nich co rusz przez szybkę i chyba było im przyjemnie, bo nabrały zdrowych rumieńców. Nie pomyliłam się, kąpiel pomidorkom zrobiła dobrze. Straciły co prawda jędrność, ale od wyglądu bardziej liczy się wnętrze, a te tryskają głębią smaku, z pewnością bardziej wyszukanego od plastikowych koleżanek z zagranicy.

A wspaniałym dodatkiem do takich pomidorków będzie ubity z jogurtem i dodatkami ser feta. W konsystencji przypomina hummus i podobnie jak on poleca się na przystawkę, do maczania chlebem, bagietką czy focaccią.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
300g pomidorków koktajlowych
2 małe ząbki czosnku
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Ubity ser feta
200g sera feta
4łyżki jogurt greckiego
1łyżka soku z cytryny
1/2ząbka czosnku

Wskazówki

1.
Przygotowanie pomidorków
Pomidorki ułóż na wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki, rozłóż na pomidorkach, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki bazylii, a całość obficie zalej oliwą z oliwek. Włóż na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie sera
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Konsystencja powinna przypominać hummus. Jeśli wg Ciebie będzie zbyt gęste lub słone dodaj więcej jogurtu lub soku z cytryny. Wyłóż masę na talerz, na wierzchu poukładaj pomidorki, skrop oliwą z oliwek i dopraw wedle uznania. Podawaj z chlebem, bagietką lub focaccią. Do podania opcjonalnie: kumin, pieprz, oregano, płatki chilli, oliwa z oliwek,
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *