Wiosenna tarta z warzywami i fetą

45 minut

proste

4 osoby

Przygotowując się na wiosnę tworzę swój własny ogródek, który krzepi mnie kolorami i cieszy smakiem. Grządek mam tu kilka, dwie pierwsze, musztardowa i cebulowa stanowią żyzne podłoże dla kolejnych. Tuż nad duszoną i lekko maślaną cebulą znalazło się miejsce dla cukinii, pomidorów i sera feta. O grządki moje zadbałam, podlewając je oliwą z oliwek i naświetlając w ciepłym piekarniku. Jako ogrodnik chyba się sprawdziłam, bo powiadają, że to ogród rozkoszy.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 nieduże cebule
2łyżki masła
1 oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
2łyżki musztardy Dijon
2 pomidory w różnych kolorach
1 cukinia
100g sera feta
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz

Wskazówki

1.
W garnku lub na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w piórka cebulę. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszaj.
Oznacz jako zrobione
2.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, przekrój je na dwie części. Na każdej rozsmaruj musztardę. Rozłóż przestudzoną cebulę, a następnie pokrojoną w cienkie talarki cukinię, pomidory oraz pokruszony ser. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop oliwą.
Oznacz jako zrobione
3.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.